sreda, 24. november 2021

 

                          25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine


Na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine nakon skoro pet stoljeća bila je obnovljena bosanska državnost. I tako su komunisti uspjeli vratiti u život ono što su kao zjenicu oka čuvali srednjovjekovni banovi i kraljevi.

Da li je kao Dan državnosti sasvim slučajno odabran 25. novembar? Naime, baš tog dana 1442. godine u historijskim izvorima prvi put je spomenuta kraljica Katarina Vukčić Kotromanić (1425-1478), koja je sasvim sigurno jedan od najvažnijih simbola bosanske državnosti. Kraljičini roditelji Jelena i Stipan stupili su u brak oko 25. novembra 1424. godine, a to naravno znači da bi 25. novembar mogao biti čak i kraljičin dan rođenja. Uostalom, u rimokatoličkom kalendaru obilježava se 25. novembar kao blagdan hrabre i lijepe Egipćanke kraljevskog roda, Svete Katarine Aleksandrijske (u pravoslavnom kalendaru je 7. decembra): njen blagdan je inače u narodu poznat i po izreci »Sveta Kata, snijeg na vrata«.  

Hoće li se uskoro u Bosni obilježavati 25. novembar kao imendan i rođendan kraljice Katarine? Jedno je sigurno: teško je sve ovdje navedene činjenice objasniti isključivo kao puku slučajnost.



 

Ni komentarjev:

Objavite komentar