torek, 16. oktober 2018



                 PETA OBLJETNICA SMRTI TROJICE LJUTIH KRAJIŠNIKA


Sinoć sam uživao u predstavi naših nogometaša protiv reprezentacije Sjeverne Irske na sarajevskom stadionu Grbavica, a posebno su me oduševili golovi Edina Džeke. Nešto slično dogodilo se i prije točno pet godina ali je taj uspjeh plaćen vrlo skupo: krvlju i mladim ljudskim životima.

Naime, među najveće uspjehe sportista iz Bosne i Hercegovine ubraja se i plasman nogometne reprezentacije na svjetsko nogometno prvenstvo, koje je održano u Brazilu 2014. godine. Na tu veliku nogometnu smotru bosansko-hercegovački nogometaši, popularno nazvani »Zmajevi« plasirali su se nakon što su u posljednjem, desetom kolu kvalifikacijske grupe G golom Vedada Ibiševića pobijedili Litvaniju u Kaunasu 15.10. 2013. godine. Kasno navečer i cijelu noć sreći nije bilo kraja, a svojevrstan vrhunac sveopćeg veselja bio je veličanstven doček sportskih heroja i njihovog trenera Safeta Sušića, koji je priređen u Sarajevu. Tako su u zaborav bar djelomično potisnuti neuspješni pokušaji bosansko-hercegovačkih reprezentativaca da se preko reprezentacije Portugala plasiraju na svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine i na evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine.

Na stadionu u Kaunasu bilo je više hiljada plavo-žutih navijača iz cijele Bosne i Hercegovine i iz dijaspore, koji su pjevali navijačke pjesme, himnu »Jedna si, jedina«, te glasno skandirali: »Volim te Bosno«. Među njima bilo je djevojaka i mladića iz Cazinske Krajine, članova navijačke grupe »Ljuti Krajišnici«.




U rano jutro 16.10. 2013. godine, prilikom povratka naših navijača iz Kaunasa, na putu u blizini poljskog naselja Lomža oko 150 kilometara udaljenog od Varšave, u prometnoj nesreći smrtno je stradao vođa navijačke grupe Ljuti Krajišnici dvadesetpetogodišnji Hasib Mahmić iz okoline Bosanske Krupe, te dvojica njegovih prijatelja iz Vrnograča: dvadesettrogodišnji Vildan Pehlić i dvadesetsedmogodišnji Almir Kasumović. Smrt trojice momaka pomutila je radost. Više od deset hiljada ljudi okupilo se na njihovoj dženazi na stadionu nogometnog kluba »Mladost« u Vrnograču 20.10. 2013. godine. Mnogi od njih došli su odjeveni u majice, trenirke, kape, šalove i zastave s navijačkim obilježjima nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na dženazi su bile i brojne osobe iz javnog života, a među njima kapiten nogometne reprezentacije Emir Spahić, te predsjednik nogometnog saveza Elvedin Begić.




Taj dan u Vrnograču osobno sam upoznao proslavljenog glumca Emira Hadžihafizbegovića. Sjećam se da smo razgovarali o tragičnoj smrti trojice Ljutih Krajišnika i o velikom uspjehu nogometne reprezentacije. Emir Hadžihafizbegović bio je inicijator gradnje hair-česme u Vrnograču, koja je svečano otvorena u ponoć 15.6. 2014. godine odnosno točno u vrijeme kad je na svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu počela historijska, prva utakmica nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Neposredno prije početka te utakmice kapiten reprezentacije Emir Spahić poslao je u Vrnograč ovu poruku: »Naše misli večeras su s vama, večeras igramo za naše Ljute Krajišnike«. Protivnik našoj reprezentaciji bila je reprezentacija Argentine. Vrnogračka hair česma sagrađena je inače u znak sjećanja na Hasiba Mahmića, Vildana Pehlića i Almira Kasumovića. Projekat za nju napravio je arhitekt Bekir Lubić iz Travnika, a klesarske radove izveo je Alija Šabanac iz Bihaća. Hair česma je oblikovana kao ljiljan, starodavni simbol bosanske državnosti. Kao materijali korišteni su mramor i jablanički granit. Na hair česmi iznad imena trojice Ljutih Krajišnika uklesan je i natpis: »Sa neba će se vaš glas za Bosnu čuti, rahmet vam duši Krajišnici ljuti«.








Manje je poznato da su imena trojice Ljutih Krajišnika i historijska prva utakmica nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na svjetskom prvenstvu spomenuti i prilikom otvaranja velike likovne izložbe s naslovom »Vihar sovražen svet pretresa«, posvećene austro-ugarskim vojnicima iz Bosne i Hercegovine na sočanskom frontu u Prvom svjetskom ratu, koju sam postavio zajedno sa Damjanom Fortunat Černilogar u Tolminskom muzeju u Sloveniji 13.6. 2014. godine. Ta izložba bila je inače otvorena do 30.9. 2014. godine, a finansijska sredstva za njenu realizaciju izdvojili su Tolminski muzej, Općina Tolmin i Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije. Štampan je i vrlo lijep Katalog te izložbe.






Ni komentarjev:

Objavite komentar